Svetovni dan Downovega sindroma

21. marec – datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

Downov sindrom povzroča trojno prisoten 21. kromosom, ki upočasnjuje tako telesni kot duševni razvoj. Osebe s sindromom kažejo vrsto posebnosti, ki jih je posamezne mogoče včasih opaziti tudi pri drugih ljudeh, vendar so pri Downovem sindromu prisotne vse hkrati.  Na približno 800 do 1000 porodov, se rodi otrok z dodatnim enaindvajsetim kromosomom. Duševne zmožnosti otrok z omenjenim sindromom so sicer ovirane, vendar so bile v preteklosti pogosto podcenjene.

Ljudje z Downovim sindromom imajo običajno motnje v duševnem razvoju, a ne vsi. Imajo značilne obrazne poteze, ohlapno mišičevje, zelo prožne sklepe, občutljivo kožo, redke lase in velik jezik. Pri Downovem sindromu so pogosta srčna obolenja, dihalne motnje, imunske, hormonalne in encimske motnje.

Vzrok, zakaj pravzaprav pride do Downovega sindroma, še do danes ni znan. Leta 1866 je zdravnik John Langdon Down prvi opisal takšno stanje prizadetosti in zato se ta sprememba kromosomov imenuje po njem.

Na spletu najdeš tudi veliko filmov, ki govorijo o življenju oseb, ki imajo Downov sindrom:

V znak podpore osebam z Downovim sindromom si številni oblečejo različni nogavici kot simbolični znak podpore.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.